נפתח בשורה התחתונה – נגינה בפסנתר מועילה לבריאות. העובדה הזו צצה בכמה וכמה מחקרים אפידמיולוגיים. אדם שמנגן בפסנתר בגיל מבוגר יחיה, בממוצע, יותר מבן גילו, שנגינה בפסנתר אינה חלק מהשגרה היומית שלו. יתרה מכך, זה לא רק 'כמה', זה גם 'איך'. איכות החיים והיכולות הקוגניטיביות והמוטוריות של מי שמנגן בפסנתר בגיל מבוגר טובות יותר ביחס לבני גילו שלא מנגנים בפסנתר.
הגילוי הזה העלה שאלה מתבקשת, האם ניתן לרתום את הפסנתר לשיפור מצבם הבריאותי של אלה שלא מנגנים? אם ניקח אדם מבוגר בעל בריאות לקויה ונעניק לו שיעורי פסנתר, האם בריאותו תשתפר? ובכן, העניין הזה נבדק והתשובה נמצאה חיובית באופן חד משמעי.
ללמוד לנגן בעשור השישי ואפילו התשיעי לחיים
אבל לפני זה הגיע הזמן לשרש מיתוס שגור. יש טענה שמי שלא למד לנגן בילדות יתקשה ללמוד לנגן בגיל מבוגר. התפיסה הזו היתה כמעט אקסיומה, אפילו המציאו לה שם מדעי: "תיאורית התקופה הקריטית". המדענים גרסו שהיכולת של המוח לקלוט וללמוד דפוסים מסוימים נבלמת בשני גלים בגיל הילדות ונעצרת בגיל 20.
בשנים האחרונות התפיסה הזו הופרכה, המוח בשל ללמוד דפוסים חדשים בגיל מאוחר והמחסום הוא בעיקר פסיכולוגי.
בנוסף, מי שניגן כל חייו ינגן לא פחות טוב בגיל מאוחר. תשמעו הקלטות מאוחרות של ארתור רובינשטיין שמילא אולמות גם בשנות התשעים לחייו, או הפסנתרנית, ניצולת השואה, אליס הרץ זומר שריגשה בנגינה וירטואוזית גם בגיל 109.
למרבה השמחה שינוי התפיסה מחלחל לשטח. היום מדובר בתופעה של ממש, אחד הטרנדים החמים של בני גיל הזהב בדור הנוכחי. ביותר ויותר מרכזי יום ובתי אבות ניתן לראות קשישים בני יותר משבעים או שמונים שלוקחים, בפעם הראשונה בחייהם או אחרי הפסקה של שנים ארוכות, שיעורי פסנתר.
האופן החיובי בו המוזיקה משפיעה על נפש האדם ידוע אלפי שנים ויש לו הד גם בתנ"ך שלנו, כאשר דוד נקרא לרומם את נפשו את שאול המלך באמצעות נגינה בכינור. אבל כשמדברים על הערך הטיפולי שיש לנגינה בפסנתר בגיל מבוגר מתכוונים למשהו הרבה יותר מוחשי וקונקרטי. הנגינה בפסנתר מספקת לאדם מבוגר גם ערך בריאותי.
נגינה בפסנתר כטיפול מונע לאלצהיימר
הראשון, והדרמטי מכולם קשור ליכולת של נגינה בפסנתר לעכב הידרדרות של תהליכים קוגניטיביים. אנשים שמנגנים בפסנתר נוטים פחות ללקות בדמנציה ואלצהיימר.
נגינה בפסנתר היא גם כלי נהדר לשמירה על מוטוריקה טובה בכפות הידיים ומשמשת תחליף לפיזיותרפיה של האצבעות. הנגינה היא גם עוד פן של פעילות פיזית מהסוג שחשוב לשמר בגיל מבוגר.
להתחיל ללמוד לנגן בפסנתר בגיל מאוחר זו משימה מאתגרת, אבל בהחלט אפשרית. חשוב מאוד לתאם ציפיות וסביר להניח שמי שהתחיל לנגן בגיל שמונים כבר לא יתקבל לתחרות לפסנתרנים צעירים מבטיחים על שם ארתור רובינשטיין, שכאמור, הפליא לנגד בפסנתר גם עמוק לתוך העשור העשירי לחייו; מנגד אין שום סיבה שהוא וסובביו לא ייהנו לנגן ולהקשיב לכמה יצירות פשוטות של מוצרט.